Har du sett curling på TV?
Tycker du det ser roligt ut och är intresserad av att lära dej mer om sporten?
Kom och spela med oss i Luleå curlingklubb.
Du får låna all utrustning som behövs.
Anmäl dej på: boka@luleacurlingklubb.se
Praktisk information mailas ut före kursstart.
Välkommen till curlingvärlden!
Curling utmanar
Curling är en lagsport som spelas på is. En sport som förvandlar och trollbinder både åskådare och utövare. En sport som passar alla, ung som gammal, kompisgänget eller familjen och som ger dig motion samtidigt som den utmanar ditt intellekt.
I curling är du som individ är oerhört viktig – men aldrig ensam.
I en curlingmatch är inget slag det andra likt. Ingen situation är exakt likadan som en tidigare. Därför ställs du alltid inför nya uppgifter och det finns alltid något att öva på.
Du kan alltid vässa sitt finlir med millimeterprecision. Du kan alltid öka sin sopfrekvens. Du kan alltid bli bättre på att kommunicera.
Samarbetet i laget och kommunikationen mellan lagkamraterna är lika viktig som varje spelares teknik och individuella skicklighet.
Curlingmatchen och curlinglaget
Curling går ut på att lagen försöker få sina egna stenar närmare boets mittpunkt ”tee” än motståndarnas bästa sten. Antingen genom att placera sina egna stenar bättre än motståndarnas eller genom att slå bort deras bästa stenar.
Ett curlinglag* består av fyra spelare och varje lagmedlem spelar två stenar omväxlande med motståndarlaget. Spelarna i laget kallas etta, tvåa, trea och fyra. En av dessa, oftast fyran, är lagkapten (skip), som leder laget och bestämmer hur slagen ska utföras.
En dirigerar, en spelar stenen och de två övriga sopar vid behov. En i laget är vice-kapten och dirigerar spelet när kaptenen spelar sina stenar.
Situationerna växlar och ingen match är en annan lik. I varje omgång spelar man om 8 poäng. En match går normalt i 8-10 omgångar och tar 2-2,5 timme.
Så man spelar om över 60 poäng, trots det slutar matcher sällan tvåsiffrigt. Men möjligheten finns, och hoppet lever alltid in i det sista.
Stämningen i en match svänger från att vara ett öronbedövande liv när två sopare med maxpuls ger järnet för att sopa fram en sten under intensivt skrikande från kaptenen, till en total tystnad innan en avgörande dragning mitt i boet.
* Den vanligaste spelformen i curling är lagspel med fyra spelare i varje lag. Men man tävlar även i mixed dubbel och i en individuell spelform som kallas figur.
Poängberäkningen
När omgången är färdigspelad får ett av lagen poäng för varje sten som ligger i eller berör boet och som ligger närmare mittpunkten än motståndarnas bästa sten.
Det kan bli maximalt 8-0 i en omgång.
Gult ligger närmast mittpunkten (tee) och får 1 poäng trots att blått har fler stenar i boet.
Curlingbanan
Banan är ca 45 meter lång och 5 meter bred. I varje ända finns en måltavla i isen (boet), med en mittpunkt som kallas tee.
Från ett fotstöd, hack, vid ena sidan spelas stenarna över banan mot boet på motsatta sidan.
För att stenen skall vara med i spelet måste den stanna mellan hogglinjen och boets bakkantslinje.
Curlingstenen
De flesta curlingstenar som används i modern curling har tillverkats av granit från den lilla skotska ön Ailsa Craig.
Berggrunden på Ailsa Craig består huvudsakligen av två olika ovanliga sorters granit – "Blue Hone Granite" och "Ailsa Craig Common Green".
Båda är optimala för att tillverka curlingstenar och Ailsa Craig är en av endast två platser där man utvinner granit till tävlingsstenar.
Den förstnämnda graniten används till underdelen av stenen, den som är i kontakt med isen. "Blue Hone Granite" är mer resistens mot att suga upp fukt från isen, vilket gör att denna graniten är mindre drabbad av sprickbildning (genom frostsprängning) än annan granit.
Resten av tävlingsstenen tillverkas av "Common Green"-graniten, som ger den rätta studsen vid kontakt med andra curlingstenar under spelets gång.
Vid olympiska vinterspelen 2018 var alla tävlingsstenarna tillverkade av granit från Ailsa Craig
Curlen
En curlingsten som spelas korrekt, roterar kring sin egen axel och gör en bågformad linje över banan mot målet. Kaptenens kommando bestämmer om stenen skall spelas medurs (inhand) eller moturs (outhand).
Kaptenens sop utgör spelarens riktmärke. Löst slagna stenar ger i regel mer curl.
Hårt spelade stenar går rakare.
Sopningen viktig
Alla spelare i laget har en curlingsop och man sopar framför stenen för att den skall glida längre och rakare. Hård sopning kan förlänga stenens längd med 2-4 meter. Dessutom försenas curlen och stenen får en rakare bana.
Effektiv sopning är en mycket avgörande faktor i curling och hård sopning är fysiskt ansträngande. Under en match rör man sig fram och tillbaka över banan i ca 5 km varav omkring 2 km sopande.
När man i tävlingar spelar 2-3 matcher varje dag under 2-5 dagar så förstår man att man behöver bra kondition för att lyckas i curling.
Enkel utrustning
Man behöver ingen dyr och exklusiv utrustning för att spela curling.
Sop och curlingskor (med glid- och greppsula) finns oftast att låna hos curlingklubben, för dig som vill testa eller börjar spela som nybörjare.
Så småningom brukar man skaffa sig en egen sop, curlingskor och kläder som är anpassade för curling.
Anrik och gammal
Curling är en urgammal sport. Den härstammar från 1500-talets Skottland och det finns än idag existerande klubbar, som bildades på 1700-talet. Till Sverige kom curlingen 1846 och Svenska Curlingförbundet bildades 1916.
Curling spelas idag i ett 60-tal länder och är som störst i Kanada med omkring en miljon aktiva spelare. Skottland, USA och Schweiz är också stora curlingländer.
I Sverige spelas curling i ca 55 klubbar från Malmö i söder till Gällivare i norr.
Copyright © Alla rättigheter förbehållna